Emlak ve Gayrimenkul Hukuku
- Emlak ve gayrimenkul hukuku, borçlar hukuku ve eşya hukukunun günlük hayatta en sık karşımıza çıkan görünümleridir. Temel konusu anayasa ile güvence altına alınmış olan mülkiyet hakkıdır. İnsanlık tarihinden bu yana mevcut olan barınma ihtiyacının günümüzde yatırıma dönüşmüş olması ile şekillenmiştir.
- Tapu iptali ve tescil davaları,
- Muris muvazaası, mirastan mal kaçırma davaları,
- Kamulaştırma davaları,
- Yabancıların taşınmaz edinme sürecinde danışmanlık desteği,
- Kira sözleşmelerinin hazırlanması, yürütülmesi, sonlandırılması,
- Boşanma sürecinde taşınmazların paylaşımı,
- İhale, açık artırma gibi çeşitli satış işlemlerinin takibi,
- Ortaklığın giderilmesi davaları,
- Müdahalenin meni ve el atmanın önlenmesi davaları,
- İntifa, irtifak gibi ayni hakların tesisi ve terkini konuları,
- Kiralayan- kiraya veren arasındaki uyuşmazlıklar emlak ve gayrimenkul hukukunun konusunu oluşturur.
Emlak ve gayrimenkul hukuku eşya hukukunun bir alt dalı olarak nitelendirilebilecek olup malikler, kiracılar, yapı finansman kuruluşları arasındaki ilişkileri konu alır. Kamulaştırma, izale-i şüyu, şufa, miras hukukundan doğan tapu iptali, tapu iptali ve tescil, taşınmaz alım- satım, kira, kentsel dönüşüm, taşınmazlara ilişkin ayni hakların tesisi ve koruması gibi konuları kapsar. Ülkemizde inşaat ve yapı sektörünün canlı ve dinamik oluşu, kişilerin yatırımlarını taşınmaz mal edinme şeklinde gerçekleştiriyor oluşu bu alanın hızlı bir şekilde gelişmesine neden olmuştur.
Emlak ve gayrimenkul hukuku bu alanda meydana gelen uyuşmazlıkların çözümünü ve hak kayıplarının önüne geçmeyi amaçlar. Gayrimenkul taşınmaz anlamına gelmekle birlikte Türk Medeni Kanunu’nun tasnifine göre;
- Araziler,
- Tapuda ayrı sayfalarda kaydı bulunan bağımsız ve sürekli haklar,
Kat mülkiyeti kütüğüne tescilli bağımsız bölümler taşınmaz olarak adlandırılmaktadır. Araziler, tapuda ayrı sayfalarda kaydı bulunan bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyeti kütüğüne tescilli bölümler bu hukuk dalının konusunu oluşturmaktadır.
Muris muvazaası, tapu iptali ve tescil davaları, satış ve kira sözleşmeleri, ortaklığın giderilmesi davaları, şufa davaları, kamulaştırma ve kentsel dönüşüm davaları, el atmanın önlenmesi davaları, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri bu alanın konusuna dahildir.
Taşınmaz devirleri, projelerin hukuka uygunluk denetimleri, kiralama işlemleri, taşınmazların yönetimi gibi bu alana dahil işlemler dikkat ve özen gerektiren hukuki işlemler olup gayrimenkul ve emlak hukuku uzmanlığını gerektirmektedir.
-
Taşınmaz Mülkiyetinin Kaybı
Taşınmaz mülkiyetinin sona ermesi, mülkiyetin tamamen sona erdiği hallerle, mülkiyetin bir kişiden diğerine geçmesi sebebiyle önceki malik için sona erdiği…
Devamını Oku » -
İntifa Hakkı Nedir?
İntifa hakkı başkasına ait bir eşya, hak veya malvarlığı üzerinde belirli bir kişiye tam yararlanma imkanı sağlayan bir irtifak hakkıdır.…
Devamını Oku » -
Devre Mülk Nedir?
Devre mülk hakkı 634 sayılı Kat Mülkiyet Kanunu’nun m.57 vd. düzenlenmiştir. Kat Mülkiyet Kanunu’nun 57. Maddesine göre devre mülk hakkı,…
Devamını Oku » -
Kentsel Dönüşüm Davalarına İtiraz
Kentsel dönüşüm, gerek zemin gerekse de altyapı anlamında sağlıklı ve güvenli bir kent yaşamına izin vermeyen bölgelerin ıslah edilmesidir. Bu…
Devamını Oku » -
Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir?
Taşınmaz edinim işlemlerinde insanlar için kimi zaman şartlar oluşmamış olabiliyor. Bu nedenle kişiler tapuda satış işleminin daha sonradan yapılması amacıyla…
Devamını Oku » -
Kira Artış Oranında Yapılan Değişiklikler
Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 11.06.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Avukatlık Kanunu İle Türk Borçlar…
Devamını Oku » -
Tahliye Taahhütnamesi
Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı üstlendiği irade beyanıdır. Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Tahliye taahhütnamesi Türk Borçlar Kanunu 352.…
Devamını Oku » -
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kiralayanın kullanma ve yararlanma hakkını kiracıya devrettiği, kiracının da bunun karşılığında bir bedel ödemeyi kabul ettiği tarafların anlaşma iradelerinin uyuşmasıyla…
Devamını Oku » -
Tapu Sicili Nasıl Düzeltilir?
Tapu Sicili Nedir? Tapu sicili, taşınmazlar üzerinde hak sahibi olan kişilerin, taşınmazın bağlı haklarının malikinin, taşınmazın; ada, pafta, parsel numaralarının,…
Devamını Oku » -
Komşuların Birbirine Karşı Yükümlülükleri Nelerdir?
Kat maliklerinin hakları ve borçları 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda düzenlenmiştir. KMK madde 9’a göre Kat malikleri, kanunların taşınmaz malikleri…
Devamını Oku »