Medeni Usul Hukuku
-
Adli Tatil
Adli Tatil HMK102 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Adli tatil, mahkemelerin yargılama ve öteki işlevlerinin nöbetçi mahkemeler dışında, belli zaman dilimiyle…
Devamını Oku » -
Medeni Usul Hukukunda Eski Hale Getirme
Medeni Usul Hukukunda eski hale getirme HMK 95 ve devamı maddelerde düzenlenmiştir. Genel Olarak Eski hale getirme , yasada belirtilen…
Devamını Oku » -
Türk Yargı Sisteminde Tebligat
Türk yargı sisteminde tebligat işlem ve eylemlerden tarafların haberdar olmasına yarayan taraflara iletim yoludur. Tebligat yasası madde 1 ve devamında…
Devamını Oku » -
Hukuk Muhakemelerinde Taraf ve Dava Ehliyeti
Hukuk Muhakemelerinde taraf ve dava ehliyeti HMK 50 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Taraf Ehliyeti Davada taraf olma ehliyetidir.Yargılamanın öznesi olma…
Devamını Oku » -
Medeni Usul Hukukunun Temel İlkeleri
Medeni usul hukuku temel ilkeleri, HMK’ da 24 ile 33. maddeleri arasında düzenlenen uyulmaması halinde anayasaya ve yasaya aykırılık teşkil…
Devamını Oku » -
Medeni Usul Hukukunda Yetki Kuralları
Medeni Usul Hukukunda yetki kuralları, bir davaya yer bakımından hangi mahkemenin bakabileceğini gösteren kurallardır. Bir mahkemenin yargılama yetkisine sahip olduğu…
Devamını Oku » -
Görev Uyuşmazlıkları
Görev uyuşmazlıkları, görülecek olan davanın hangi mahkemede bakılacağının belirlenmesidir. Mahkemenin görevi ancak yasayla belirlenir. Görev kuralları kamu düzenindendir. Bu sebeple…
Devamını Oku » -
Yargıçların Hukuksal Sorumlulukları Nedir?
Yargıçların hukuksal sorumlulukları bir işlem veya eylemden dolayı tazminat ödeme sorumluluğunun doğmasıdır. Yargıçların yargılama esnasında verdikleri zararlar sebebiyle açılacak olan…
Devamını Oku » -
Yargı Görevlileri
Yargı görevlileri; Yargıçlar, Avukatlardır. Yargıç Nedir? Yargıç, önüne getirilen hukuksal uyuşmazlıkları sav ve savunmalar ışığında çözen bağımsız ve yansız kamu…
Devamını Oku » -
Yargı Örgütü ve Hukuk Yargısı 2022
Anayasada mahkemelerle ilgili benimsenen görüş “Yasallık İlkesi”dir. Anayasa madde 42’de bu husus “Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama…
Devamını Oku »