İş Hukuku
İş hukukunun konusunu işverenler, bu işverenlere bağımlı olarak çalışan işçiler ve bunlar arasındaki iş ilişkisi oluşturur.
Bireysel iş ilişkisi, işçi ile işveren arasında kurulan ve işçiye iş görme borcu, işverene de ücret ödeme borcu yükleyen hukuki ilişkidir. İş ilişkisinde işçinin işverene göre daha zayıf konumda olması İş Hukukunun doğmasının ve gelişmesine neden olmuştur.
İşçinin işverene ekonomik (ücret) ve kişisel (işverenin emir ve otoritesiyle bağlı olması) olarak bağımlı olması, işçinin işverene karşı korunması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Çaba ve emek işçi ediminin konusu olduğu için işçinin korunması iş hukukunun en önemli amacıdır. Diğer tüm hukuk dallarında olduğu gibi nihai amaç toplum yararıdır.
İş hukukunun konusunu;
- İş sözleşmeleri ve şirket iç tüzüklerini düzenlemek,
- İş Kanunu’nun uygulanmasına yönelik hukuki destek sağlamak,
- İş Sağlığı ve güvenliği konusunda işveren ve işçilere destek sağlamak,
- İşçilik alacakları,
- İşe iade davaları,
- Sendikal ilişkiler,
- İşçi- işveren uyuşmazlıkları,
- İş kazalarının sebep olduğu hukuki sorunlar oluşturmaktadır.
İş Hukukunun Özellikleri:
1- İşverene göre zayıf konumda olan işçinin korunması öncelikli amaçtır.
2- Herhangi bir belirsizlik durumunda işçi lehine yorum ilkesi uygulanır.
3- İşçiler, sendikalar bünyesinde yönetime katılabilir.
4- Özel hukuka ait özellikler taşısa da bünyesinde devlet müdahalesini barındırdığı için karma hukuk niteliğindedir.
-
İş Arama İzni Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
İş kanunu uyarınca, belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinden önce durumun karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Buna ihbar süresi denir. İhbar süresi…
Devamını Oku » -
Çalışma İzni
Çalışma izni; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından resmi bir belge şeklinde düzenlenen Türkiye’de çalışma ve ikamet hakkı veren…
Devamını Oku » -
Kıdem İhbar Tazminatı Hesaplama
Kıdem ihbar tazminatı hesaplama hakkındaki tüm detaylara ulaşabileceğiniz eşsiz bir içerik sizleri bekliyor. Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Kıdem tazminatı hesaplama…
Devamını Oku » -
Şirket Türleri ve Özellikleri
Şirket türleri tasnifinde birinci ayrım, şirketin Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenip düzenlenmediğine göre yapılmakta adi şirket- ticaret şirketi olarak gruplandırılmaktadır. Adi…
Devamını Oku » -
Evlilik İzni Kaç Gündür?
Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu’nun ek 2 maddesinde evlilik durumunu da kapsayan mazeret izni olarak düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye…
Devamını Oku » -
Kıbrıs’ta Şirket Kurmak
Kıbrıs’ta şirket kurmak günümüzde birçok girişimcinin ilgisini çekmektedir. Bunun en büyük sebepleri bankacılık sistemi, vergi muafiyeti, artan öğrenci ve turist…
Devamını Oku » -
İşsizlik Maaşı Ne Kadar? Şartları Nelerdir? 2022
İşsizlik maaşı diğer bir adıyla işsizlik ödeneği, sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre…
Devamını Oku » -
Kıdem Tazminatı Şartları
Çalışma hakkı, Anayasa md.48 ve devamında güvence altına alınmıştır. Bu hakkın sonucu olarak da iş sözleşmesi; iş ilişkisini, işçi ve…
Devamını Oku » -
Mobbing Nedir, Nasıl İspatlanır?
Mobbing nedir? çalışan bireyi pasifleştirmek, yıldırmak gibi amaçlar için aşağılama, dışlama, önemsememek gibi bilerek ve belirli bir şekilde yapılan baskıcı…
Devamını Oku » -
İş Kazası Nedir?
Bizim hukukumuzda iş sağlığı ve güvenliğinin tanımını 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Madde 3/1-g) “ İşyerinde veya işin yürütümü…
Devamını Oku »