Genel Hukuki Bilgiler
Hukuk sistemi, bir ülkede belirli bir zamanda uygulanan hukuk kurallarının bütünüdür. Bu tanım doğrultusunda Türk hukukundan bahsetmek gerekirse; Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde uygulanan hukuk kurallarıdır.
Türk hukuk sistemi özel hukuk ve kamu hukuku olarak ayrılmaktaysa da çok geniş bir kapsama sahiptir. Kanunlar, yüksek mahkeme kararları ve yönetmelikler Türk hukuk sistemini oluşturur.
Aynı zamanda hukuk dalı yaşayan ve her geçen gün yenilenen, güncelliğe ihtiyaç duyan bir alandır. Bu bölümde, Türk hukukundaki güncel ve hukuka giriş niteliğindeki bilgiler hakkında fikir sahibi olurken hukuktaki gelişmeler haber niteliği de taşıması nedeniyle güncel ve hukuki gelişmelerden de haberdar olacaksınız.
-
Tahkim Yargısı
Tahkim, taraflar arasında doğan uyuşmazlıkların mahkemeler yerine tarafsız ve bağımsız hakemler tarafından çözümlenmesini sağlayan alternatif bir yargılama yöntemidir. Türk Hukukunda,…
Devamını Oku » -
Türk Ceza Hukukunda İnfaz ve İstinafın Ceza Zamanaşımı Üzerindeki Rolü
Türk Ceza Hukuku kapsamında infaz, istinaf ve ceza zamanaşımı gibi kavramlar, ceza adalet sisteminin temel yapı taşlarını oluşturur. Bu kavramlar,…
Devamını Oku » -
Adli Yardım Nedir?
Adli yardım, kişilerin ve ailelerinin geçimini ciddi biçimde zorlamadan yargılama giderlerini kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda olmalarını dikkate alarak onlara…
Devamını Oku » -
Haksız Yapı Nedir?
Haksız yapı, bir kimsenin kendi arazisinde veya başkasının arazisinde izinsiz ya da hukuka aykırı bir şekilde bir yapı inşa etmesiyle…
Devamını Oku » -
Elbirliği Mülkiyeti Nedir?
Elbirliği mülkiyeti, birden fazla kişinin, belirli bir mal veya malvarlığı üzerindeki mülkiyet hakkını, paylara ayrılmaksızın ortaklaşa sahip olduğu bir mülkiyet…
Devamını Oku » -
Mülkiyet Türleri Nelerdir?
Bir nesne üzerinde mülkiyet hakkı ya tek bir kişiye ya da birden fazla kişiye ait olabilir. Tek bir kişiye ait…
Devamını Oku » -
Basın İş Kanunu Nedir? Sağladığı Haklar Nelerdir?
Basın İş Kanunu, basın yayın organlarında çalışan kimselerin haklarını korumak amacıyla oluşturulan bir kanundur. 5953 sayılı Basın İş Kanununda basın…
Devamını Oku » -
Emekli Maaşı Hesaplama
Emeklilik, çalışma hayatının ardından gelen dinlenme ve rahatlama dönemi olarak hayatımızda önemli bir yer tutar. Ancak bu dönemde finansal güvencenin…
Devamını Oku » -
Tebligat Nedir?
Tebligat, yazılı bildirim demektir. Hukuk Muhakemeri Kanunu bakımından ise bir işlem ve eyleme ilişkin olarak, o eylem ve işlemden hukuki…
Devamını Oku » -
Noter Nedir?
Noter, noterlik mesleğini icra eden bir profesyoneldir ve bu meslek resmi bir kamu hizmetidir. Noterler, işlemleri belgelendirerek hukuki güvenliği sağlar,…
Devamını Oku »