Ceza Hukuku

Marka Hakkına Tecavüz Suçu

Marka Hakkına Tecavüz Suçu Nedir?

Marka hakkına tecavüz sayılan fiiller 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 29. maddesinde şu şekilde sayılmıştır:

  1. Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı 7 nci maddede belirtilen biçimlerde kullanmak.
  2. Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek.
  3. Markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markanın taklit edildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği hâlde tecavüz yoluyla kullanılan markayı taşıyan ürünleri satmak, dağıtmak, başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak, ithal işlemine tabi tutmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak veya bu ürüne dair sözleşme yapmak için öneride bulunmak.
  4. Marka sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmek.

Marka Hakkına Tecavüz Suçunun Cezası Nedir?

Marka hakkına tecavüz suçunun cezası, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 30. maddesinde şu şekilde sayılmıştır:

  • Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
  • Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
  • Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Marka Hakkına Tecavüz Suçunun Unsurları Nelerdir?

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 29. ve 30. maddelerinde hangi fiillerin marka hakkına tecavüz sayıldığı belirtilmiştir. Marka hakkına tecavüz suçunun oluşumu için öncelikle belirtilen bu fiillerden birinin işlenmiş olması gerekmektedir. Manevi unsur olarak da sayılan bu fiillerin kasten işlenmiş olması gerekmektedir. Zira taksirli davranışlara yönelik olarak ceza sorumluluğu öngörülmemiştir.

Ayrıca, marka hakkına tecavüz suçlarından dolayı cezaya hükmedebilmek için markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır (SMK m.30/5).

Marka Hakkına Tecavüz Suçu Şikâyeti Nasıl yapılır?

Marka hakkına tecavüz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete tabidir. Bu sebeple failin ve fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içerisinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulunulmalıdır.

Stj. Av. Mehmet Ali YILDIRIM/ Av. Ahmet EKİN

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. merhaba örneğin ben marka patentimi bugün aldım . ismimi kullnan kişilere dava açabilirmiyim onlar uzun zamandır bu ismi kullanıyor ancak patent almamışlar ben aldım ve süreci tamamladım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu