Miras ve Mirasçılık Hukuku

Miras Payımı Devredebilir Miyim?

Miras payının devri, pay sahibi olan mirasçılardan birinin miras payını iştirak bozulmadan diğer mirasçıya veya mirasçılara devretmesidir. Miras payını devri sözleşmeleri Türk Medeni Kanununda özel olarak düzenlenmiştir. Miras payının mirasçılar dışında 3. Bir kişiye devri halde mirasta iştirak bozulur bu yüzden mirasçı olmayan 3. Bir Kişiye devir ile mirasçılardan birine devir arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu

Madde 676

Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.

Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler.

Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.

Miras payının devri, miras açılmadan önce devir ve miras açıldıktan sonra fakat paylaştırılmadan önce olmak üzere ikiye ayrılır.

Miras Açılmadan Önce Devir

Miras açılmadan önce devir, henüz açılmamış bir mirasta mirasçı olacak kişinin doğması olası mirasçılık haklarını devretmesidir. Miras açılmadan önce miras payının devri ile ilgili yapılan sözleşmeler mirasbırakanın katılması veya izni olması durumunda geçerli olacaktır. Mirasbırakanın izni veya katılımı olmadan açılmamış bir miras hakkında diğer mirasçılarla veya 3. Kişilerle yapılan yapılan sözleşmeler geçerli değildir. Böyle bir sözleşme gereğince yerine getirilmiş olan edimlerin geri verilmesi istenebilir.

Miras açılmadan önce mirasbırakan, mirasçıya miras payını devri ile ilgili rıza göstermiş olsa bile bu rızadan dönebilir.

Miras Açıldıktan Sonra Fakat Paylaştırılmadan Önce Devir

Miras payı başka bir mirasçıya veya 3. Bir kişiye devredilebilir. Miras payını devralan 3. kişi kendisine düşen pay konusunda bir alacak hakkı elde eder. Mirasçı olmayan 3. Bir Kişiye devir ile mirasçılardan birine devir arasında bazı farklılıklar bulunduğuna değindiğimizde miras payının başka bir mirasçıya devredilmesine ilişkin sözleşme için kanun koyucu, adi yazılı olmasını yeterli bulurken; mirasçı olmayan 3. Kişiyle yapılacak olan devir için sözleşmesinin noterlikte yapılması gerekliliğini ortaya koymuştur.

miras payını devir etmek

 

Mirasçı olmayan 3. Kişi ile yapılan bu sözleşme bu kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar. Yani payı devralan 3.kişi mirasçı sıfatını kazanmaz, mirasın paylaşımına katılamaz, sadece mirası devraldığı mirasçıya karşı hakkını ileri sürebilir.

Miras Payını Devreden Mirasçı Mirasbırakanın Borçlarından Kurtulabilir Mi?

Türk Medeni Kanunu

Madde 681

Mirasçılar, bölünmesine veya nakline alacaklı tarafından açık veya örtülü olarak rıza gösterilmemiş olan tereke borçlarından dolayı, paylaşmadan sonra da bütün malvarlıklarıyla müteselsilen sorumludurlar.

Paylaşmanın gerçekleştiği tarihin veya daha sonra yerine getirilecek borçlarda muacceliyet tarihinin üzerinden beş yıl geçmekle teselsül sona erer.

Miras payını devreden mirasçı mirasbırakanın borçlarından 5 yıl boyunca diğer mirasçılarla birlikte müteselsilen sorumludur. Yani mirasçı payını 3. bir kişiye devretse bile bu sorumluluktan kurtulamayacaktır. Payı devralan 3. kişinin sorumluluğuna değinmek gerekirse burada payı devralan 3. kişi bir malvarlığının devrinden kaynaklanan sorumluluk gereği 2 yıl süre ile devreden mirasçı ile birlikte sorumlu olacaktır.

Miras payının devri veya miras hukukuna ilişkin uyuşmazlığınız varsa büromuzdan Miras Hukuku konusunda profesyonel hizmet alabilirsiniz.

Stj. Av. Büşra KARATAŞ/ Av. Ahmet EKİN

İlgili Makaleler

27 Yorum

  1. Biz dört kardeşiz babamız vefat etti 25 yıl önce fakat bize miras kaldı ve biz hal mal paylaşımı yapmadık Kardeşler arasında ben şuan tapuları bile alamadık imza atmadılar ben bana kalan mirası bu şekilde 3 şahsa yabancı birine sata bilirmiyim yada miras payımı devrede bilirmiyim

    1. Ali Bey Merhaba,
      Avukatlık Kanunu gereğince ücretsiz danışma hizmeti verememekteyiz. Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  2. Esimin annesi vefat etti . Arsa zeytinlik esim dahil kardesi ve babsina kaldi.. esim sağ ve uzerine dusen kismi .. ogluma vermek istiyor verebilirmi yani esime kalan mirasi ogluma devredebilrimi saygilar….

  3. Merhaba esimin annesi vefat etti .. mirasi esim kardesi ve babsina kaldi.. esime kalan kismi esim yasiyor ogluma miras birakamk istiyor .. sorum su esim yasarken kendine kalan kismi mirasini ogluma vermek istiyor verebilirmi veriyorsa noterden veriliyormu .. not ikinci mesajim mailimi dogru yazmamiim tekarar yazdim saygilar simddien tesekkur ettim.

    1. Merhaba Hatice Hanım,
      Avukatlık Kanunu madde 163/3 hükmü gereğince ücretsiz danışma hizmeti vermek disiplin suçu sayılmaktadır. Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  4. İyi günler babamdan kalan miras hakkımın hepsini anneme devrettim yalnız benim hesabıma hiçbir para ödenmedi noterde ve belediye tapu müdürlüğünde satmış gözüküyorum yalnız hiç bir para almadım bu durumda ne yapabilirim.

    1. Merhabalar,
      Avukatlık Kanunu madde 163/3 hükmü gereğince ücretsiz danışma hizmeti vermek disiplin suçu sayılmaktadır. Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  5. İyi günler biz 9 kardeşiz babam vefat etti bizlere miras kaldı tapular daha babamın adına benim payıma düşen kısmı bağış yapmak istiyordum bununla ilgili bilgi verir misiniz.

  6. Sayın yetkili Babam 1 sene önce vefat etti Babamdan kalan 500 bin TL değerindeki evi ablama 100.000 TL karşılığında birine vekalet verme aracılığıyla verdim 100.000 TL nin 50000 TL’sini hala alamadım vekalet aracılığı ile Vermiş olduğum bu evden şu an hak talep edebilir miyim

  7. Babam 27 yıl önce öldü biz tarlari annem sağ diye paylaşmadik annem 2019 yılinda vefat etti. olmeden önce torununa babamdan kalan hissesini vasiyet etmiş bu vasiyet geçerlimi dir.? teşekkür ederim.

  8. Merhaba,
    3 kardeşiz . Annem hayatta ve evini satın almak istiyorum.
    Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Kardeşlerime hisselerine düşen payları banka yoluyla ödedim. Annem tapu dan evi bana devredecek.
    Ancak ileri de miras payı isterlerse bu bir sorun olur mu?
    Miras hakkı devri diye bir sözleşme imzalasak NOTER yoluyla ileride geçerliliği var mıdır?
    Sonuçta annem hayatta ve henüz miras oluşmadı.
    Yardımız için teşekkürler

    1. Merhaba Canan Hanım, miras payı devri ile alakalı 0 532 399 3546 numaralı telefon ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

  9. Babamın tek çocuk ve evlatlık olduğu eski ahşap bir ev vardı. Evde babamı evlatlık alan kişi ve kızkardeşinin hakkı vardı. Dedemin 47 de 40 dedenin kızkardeşinin de 47 de 7 hissesi varmış. Babamı evlatlık alan kişi öldü ve evde bir miktar haciz çıktı. Babam ve ölen kişinin eşi beraberce reddi miras yapmışlar. Daha sonra dedemin eşi ve sonrasında babamda öldü..ben uzun zaman sonra hacizi zamana aşımından kaldırttım. Bizler reddi miras olsada babamın üç oğlu olarak bu evde hak sahibi olabilirmiyiz. Ayrıca dedeye babanneye ve babama veraset ilamı çıkarttırdım ama intikal denen bölümü hala yaptırmadık. Ne gibi yol izlemeliyiz.

    1. Merhaba,
      Babanızın reddi miras yapması halinde babanıza ait olan miras payı babanın mirasçılarına geçecektir. Bu durumda babanın yapmış olduğu reddi miras, çocukları bağlamayacak olup 0532 399 3546 numaralı telefon ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek hukuki danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

  10. Merhaba babaannemler dört kardeş babalarından miras kalan 1150 m² arsadan kendi payına düşen kısmı bana devretmek istiyor. Bu mümkünmü mümkünse nasıl bir yol izlemeliyim. Tapuda çalışan arkadaş birsuru şey anlattı. Önce kardeşler arasında hisseler toplanıp tek tapuya çevrilmesi gerekir, yoksa hisse satışı yapılmaz felan dedi. Sayfadaki yazılara baktığımda mümkün görünüyor rica etsem bi yol gosterirmisiniz. Ozelliklede yaşanan deprem felaketinden sonra müstakil bir ev yapmak istiyorum. Saygilar

    1. Merhaba,
      Öncelikle söz konusu taşınmazın babaanneniz ve kardeşleri arasında açılacak dava ile paylaştırılması için dava açılması gerekmektedir. Şayet dava açılmadan miras payı devredilirse yalnızca alacak hakkınız bulunacaktır. Hukuki danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0 532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  11. Biz beş kardeşiz babamdan ne kadar mal kaldı ise bana düşen ne var ise komple devlete bağışlamak istiyorum biz daha mal paylaşımı veya herhangi bir işlem yada bir imza falan atmadık ben bu kalan malları veya bana düşecek ne var ise hiç uğraşmadan bir imza ile devlete nasıl bagizlayabilirim

  12. Cinayet olayından hükümlüyüm ve üzerime acılmış tazminat davası var vefat eden annemden kalan toprakların bölüşülmesi içğn benim imzam gerekiyor ama hakkımı kullanamıyorum ne yapmamız lazım

  13. Merhaba Mehmet Bey,

    Avukatlık Kanunu gereğince ücretsiz danışmanlık veremiyoruz. Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu