İş Hukuku

İşçinin Haklı Sebeplerle Feshi

4857 sayılı İş Kanunu madde 24 ile 25 sırasıyla işçinin ve işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenlemektedir. Bu maddeler doğrultusunda yapılan fesihlerde işveren veya işçi ihbar süresini dikkate almaksızın iş akdini derhal feshedebilecektir. İşe devam etmek işçi açısından katlanılamayacak hale gelmiş ise ve İş Kanununun 24. Maddesinde sayılan hallerden biri mevcut ise işçi iş sözleşmesini herhangi bir bildirim süresine uymaksızın haklı nedenle derhal feshedebilir. İşçi ile işveren arasında yapılan sözleşmenin belirli veya belirsiz süreli iş sözleşmesi olması bu konuda önem arz etmez.

Haklı Fesih Sebepleri Nelerdir?

  1. Sağlık Sebepleri
  • İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
  • İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

Burada önemle belirtmek gerekir ki sayılan ilk madde açısından haklı nedenle iş sözleşmesinin feshinin söz konusu olabilmesi için işçinin sağlığının ya da yaşayışının tehlikeye düşmesi hali yapılan işin niteliğinin bir sonucu olmalıdır. Aksi takdirde iş sözleşmesi haklı nedenle feshedilmiş sayılmaz.

İkinci maddede ise anılan bulaşıcı hastalık işçinin sağlık durumunu ciddi bir şekilde tehlikeye düşürür mahiyette olmalıdır.

  1. Ahlak Ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller Ve Benzerleri

  • İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
  • İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa
  • İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
  • İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa
  • İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
  • Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa yahut çalışma şartları uygulanmazsa

Zorlayıcı Sebepler

  • İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa

Haklı Nedenle Feshin Süresi

Haklı nedenle fesih hakkı ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işverene tanınmış sözleşmeyi feshetme yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra kullanılamaz.

Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.

Yukarıda kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere 6 günlük süre sadece ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan eylem ve davranışlar için geçerlidir.

İşçi tarafından yapılacak feshin herhangi bir geçerlilik şartı olmamakla birlikte yazılı olarak yapılması ispat açısından kolaylık sağlamaktadır.

Sonuç olarak haklı nedenle fesih hali kıdem tazminatı konusunda belirleyici bir husustur. İşçi iş sözleşmesini haklı bir nedene dayanarak feshederse işverenin işçiye eğer kıdem tazminatı için gerekli diğer şartlarda olmuş ise hak ettiği kıdem tazminatını ve tarafına ödenmeyen diğer alacaklarını ödemekle yükümlüdür.

Stj. Av. Büşra KARATAŞ

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Öncelikle bilgilendirme metniniz için teşekkürler sorum şuki 6.5 senedir çalışma yaptığım şirkette sabit akşam saat-20:00 ila gece 3:30 a kadar çalışmaktayım ve artık uyku düzenim ve yemek yeme düzenim iyice bozuldu 1 dinci nedenim ve patronumuz ila toplantı yaptık sebebi ise çalışma arkadaşımızın biri rapor alıb izbe çıkmasından dolayı geri kalan iş yükünün artmasından dolayı toplantı istedik toplantıdan önce çalışma arkadaşları mız eğer personel alımı yapılmaz ise işin buşekilde günlük olarak aynı tempoda çalışanı ağımızı belirticektik ve işverenle topalntıya girdik ilk soruyu bana yöneltti işveren bende işlerin yoğun olduğunu ve bu şekilde zorlandığımızı yeri geliyor yemek bile yiyemediğimizi söyledim ve bana küçümser kelimelerle bırakmak istiyor san bırakabilirsin işi dışarıda herkez seni bekliyordu gelsin bizimle çalışsın diye kardeşim çıkmak istiyorsan çık ben herkeze yaptırım işimi şimdiye kadar senmi yapıyordun benim işimi diye hitaplarda bulundu şahsıma toplantıya 6 personel olarak katıldık ama maalesef benle konuşma başladı ve tartışma yı benle bitirdi işi bırakmak istiyor san buyur kardeşim bana 15 gün müsade et işçi bulayım senin tazminatı nı vereyim ben sen imzanı at dedi ama işverene bu yönlü güvenmiyorum imza attıktan sonra tazminat ım konusunda benim burada neyapmam lazım işi tek taraflı fesih Edib tazminatı mı almam için bilgilendirimisiniz şimdiden teşekkürler

  2. Merhaba Nedim ben özel firmada sevkiyat sorumlusu memur beyaz yaka olarak çalışmaktayım altımda sendikalı olarak çalışan 2 elemanım var 2021 yılı toplu sözleşme zammını aldılar mart ve eylul ayinda enflasyon zammını alçaklar ve maaş olarak benden fazla maaş alcaklar bu etik mi depo sorumlusu olduğum halde benden fazla maaş almalari tek taraflı fesih hakki doğurur mu bu arada sendikalı olan elemanlarim bayram parası izin parası özel sağlık sigortası var memur olarak çalışanlarda yok bu durumda tek taraflı fesih olur mu

  3. Merhabalar. Ben 3 yıldır restoranda çalışıyorum sürekli zorunlu olarak mesai yaptırdılar. Bir Ayda 300 saat gibi… bir kısmını bankaya kalan bir çok kısmı elden verdiler yasal olmadığı için. 255 saat mesai saatim 37 günde izinim var bunların ücretlerini alamadım ama iş verenim öyle bir kayıt tutulmamış nasıl ispat edeceksin diyiyor. Sigortamda garson olarak gözüküyorum ama garsondan çok daha fazlasını yapıyorum baristalık, kasiyerlik ve komilik bunlar benim görev tanımımda yoktu. Ve maaşları sürekli geç yatırıyorlar. 3 ay önce bi kaza geçirdim kolumda platin var. Gelecek hafta raporum bitiyor ama ben tekrar oraya gidip çalışmak istemiyorum. Tüm haklarımı alıp tazminatımı talep edip haklı fest yapabilir miyim

    1. Saniye Hanım merhaba. Fazla çalışmalarınızın karşılığının ödenmemesi, ücretin banka aracılığı ile verilmemesi, iş tanımınız dışındaki işlerde çalıştırılmanız haklı nedenle fesih sebepleridir. Detaylı bilgi için 0 532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  4. İyi çalışmalar.
    İşverenimiz tarafından 2021 yılına ait hakedişimiz olan yol ve yemek paraları ile 23.03.2022 tarihine kadar olan maaşlarımız yatırılmadığı için 15.03.2022 tarihinde 2022 yılı maaşlarımızı alamadığımız için noterden ihtar çekerek tek taraflı olarak sözleşmemizi fesih etmek zorunda kaldık. Davamız arabulucuya düştüğünden dolayı tüm yasal haklarımızın neler olduğu hakkında bilgilendirir misiniz?
    —————————————-
    1.kişi: 01.01.2021 – 23.03.2022 işe giriş ve işten çıkış tarihlerim. Aynı zamanda 23.03.2022 tarihine kadar yıllık izinliyim ve biz 15.03.2022 tarihinde noterden ihtar çekiyoruz. Çalışan arkadaşların maaşlarını 19.03.2022 de yatırıldığını öğreniyoruz fakat ben yıllık izinde olmama rağmen benim maaşım bilinçli olarak yatırılmamıştır. Art niyet olduğunu düşünmekteyim. 2021 yılından yıl boyunca alamadığımız yemek paraları da mevcuttur. Ayrıca bizi (KOD:03) ten çıkış gösterdiklerini öğrendik. Haklı sebeplerden fesih etmemize rağmen işsizlik ödeneği de alamıyoruz.
    —————————————-
    2.kişi: 22.09.2019 – 15.03.2022 işe giriş ve işten çıkış tarihlerim. 2022 Maaşlarımız yatmadığı için noterden ihtar çekerek tek taraflı sözleşmemizi fesih etmemize rağmen 2021 yılına ait hiç ödenmemiş yemek paralarımız kıdem ve ihbar tazminatlarımızı almaya hak kazanır mıyız?

    Bu konular da bize yardımcı olursanız çok seviniriz.

    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu