Genel Hukuki Bilgiler

Babalık İzni Nedir? Kaç Gündür?

Babalık izni, eşi doğum yapan kişilerin sahip olduğu bir izin türüdür.

Diğer bir ifadeyle; doğum sonrası, babanın eşi ve yeni doğmuş bebeğiyle ilgilenebilmesi için verilen mazeret izni olarak da tanımlanabilmektedir.

Babalık izni çalışana sağlanan bir ücretli izin çeşidi olduğundan, izin süresinde çalışanların maaş ve ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılamaz. Babalık izninin kaç gün olduğu kişinin devlet memuru, özel sektör çalışanı, askeri personel veya sözleşmeli çalışan olmasına bağlı olarak belirlenmektedir.

Babalık İzni Nedir?

Babalık izni, memur ya da özel sektör çalışanı olan erkek kişisinin eşinin doğum yapması halinde eşi ve bebeği ile vakit geçirebilmesi açısından kanunen verilmiş olan izin türüdür.

Doğan bebeğin babası olan çalışan için de belirli miktarda babalık izin hakkı mevcuttur.

Babalık İzni Ücretli Mi?

Babalık izni, izin türleri açısından ücretli bir izindir.

Babalık izni sürecinde çalışılmayan günler için maaştan bir kesintinin yapılması söz konusu değildir. Babalık izni süresi boyunca çalışanların tüm maaş ve ücretleri ödenmeye devam etmektedir.

Babalık İzni Ne Zaman Başlar?

Babalık izninin, annenin doğum izninden farklı olarak doğum öncesinde değil, doğumun gerçekleştiği gün itibariyle başlar.

Hukuki olarak değerlendirecek olursak, hem kamu hem de özel sektör çalışanları için doğumdan hemen sonraki gün babalık izni başlamaktadır.

Babalık İzni Uzatılabilir Mi?

Babalık izni uzatılabilir mi sorusu herkes tarafından merak edilen bir sorudur.

Toplu iş sözleşmeleriyle veya çalışan ile işveren arasında yapılan özel anlaşmalarla babalık izni süresinin babalık izni süresinin uzatılması mümkün olabilmekle birlikte, uygulamada babalık izninin kanunen uzatılabileceğine ilişkin bir husus bulunmamaktadır.

Babalık İzninde Maaştan Kesinti Olur Mu?

Babalık izninde maaştan kesinti olması söz konusu olmamakla birlikte babalık izni, izin türleri açısından ücretli bir izindir.

Kamu çalışanı ve özel sektör çalışanı babalık iznini yasal olarak kullanabilir ve maaştan kesinti olması söz konusu değildir. Bu izin süresince çalışanların maaş ve tüm yasal hak edişleri ödenmeye devam etmektedir.

Babalık İzninde Maaştan Kesinti Olur Mu?

Babalık İzni Reddedilirse Ne Olur ?

Babalık izni reddedilmesi hususu kanuna aykırılık tesis etmektedir. Babalık izni yasal olarak tanınmış bir haktır.

İşveren veya işveren tarafından görevlendirilmiş kamu personeli tarafından babalık izninin kullanılması engellenemez. Babalık izninin engellenmesi hususu yukarıda da belirtildiği üzere kanuna aykırılık oluşmaktadır. İşveren veya işveren tarafından görevlendirilmiş personel tarafından verilmemiş olan babalık izninde, çalışan kanuni olarak haklı nedenle fesih hakkından yararlanabilecektir.

Babalık İzni Dilekçesi Nedir?

Babalık izni dilekçesi tarafımızca hazırlanmış olup aşağıda belirtildiği üzere örnek olarak kullanabilir ve faydalanabilirsiniz.

T.C. AYDIN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü’nde …….. okulunda öğretmen olarak görev yapmaktayım. 20/09/2023 tarihinde eşimin doğum yapması nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesinin (B) fıkrası uyarınca 10 (on) gün babalık izni kullanmak istiyorum.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

İmza 

Adı Soyadı

Ek: Doğum raporu

Babalık İzni Hafta Sonuna Denk Gelirse Ne Olur?

Babalık izni hafta sonuna denk geldiğinde, Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununa göre; babalık izni için izin süresi hesaplandığında normal olarak gün hesabı yapılmaktadır.

Eşin doğum yaptığı gün itibariyle erkeğin doğum izni hafta sonuna denk geldiyse söz konusu günler için de babalık izni devam eder ve hafta tatili sonrasında sarkmaya devam etmez. Aynı gerekçeyle eğer eşin doğumu resmi tatile denk gelmişse, erkeğin babalık izni işlemeye devam eder ve resmi tatil sebebiyle tatil sonrasına sarkmaz.

Babalık İzin Süreleri Nelerdir?

Babalık izin süreleri devlet memuru, özel sektör çalışanı olmasına bağlı olarak farklılık tesis etmektedir.

Babalık izin süreleri kısaca aşağıda belirtilmiştir:

  • 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı olduğunda öngörülmüş olan babalık izin süresi 5 gündür.
  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan memurun kendi isteği üzerine 10 gün babalık izni kullanabilmektedir.

Ekin Hukuk Bürosu olarak alanında uzman avukat kadromuzla babalık izni ve diğer dava işlemlerinizi takip edebilmemiz için bizimle iletişim kurabilirsiniz. 

Av. Ahmet EKİN & Av. Barış HARMAN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu